پسته ایران 4 به قلم مهندس سارا فرزانه

پسته ایران (4)

در زمانهای گذشته، در دربار امپراطوری ملکه بلژیکی sheba، پسته برای سلطنت و برگزیدگان امتیاز بود. پسته‌های ایرانی برای ثروت ذخیره می‌شدند. از اوایل سالهای صادرات در 1920، محبوبیت آنها به سرعت بالا رفت. و در حال حاضر و حتی در قرنهای گذشته، پسته یکی از ممتازترین محصولات ملی است. درختهای پسته به طور غالب در مناطقی با وسعت 2200-500 متر بالاتر از سطح دریا، دارای زمستانهای یخی و تابستانهای گرم رشد می‌کنند. مناطق غنی پسته روی کمربندیهایی در منتها درجه 40-19 پخش شده‌اند. پسته بهترین منبع بسیاری از مواد غذایی چون پتاسیم، فسفر، کلسیم، پروتئین، ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسید آمینه‌های لازم برای سلامتی است. اگر چه خشکبارها به طور میانگین حاوی 2 برابر چربی موجود در تولیدات حیوانی است، نوع چربی آنها بسیار متفاوت است. سهم بالایی از آنها را چربی اشباع نشده و ویتامین E آنتی اکسیدان و فیبر غذایی تشکیل می‌دهد که به کاهش کلسترول کمک کرده و با کاهش خطر سرطان روده در ارتباطند.

در مطالعه بلندمدت آمریکا روی 26000 انسان سالم، به 7000 نفر هفته‌ای حداقل 5 نوبت خشکبار داده شد. ثابت شده است که حضور خشکبار در رژیم غذایی منظم می‌تواند خطر بیماریهای قلبی را به نصف کاهش دهد. تا چندی پیش عقیده عمومی بر آن بود که خشکبارها چاق‌کننده هستند. اما داشتن درصد بالای چربی به معنی چاق کردن نیست. هیچ شواهدی گویای این مطلب وجود ندارد که خوردن خشکبار درصد متعادل که مطابق با کالری رژیم غذایی باشد منجر به اضافه وزن می‌شود. به عنوان یک متغیر کربوهیدرات تصفیه کننده برای میان وعده غذایی، پسته بهترین گزینه برای کسانی است که کالری رژیم غذایی خود را کنترل می‌کنند. مطابق با مطالعات انجام شده توسط متخصصین تغذیه، 21 گرم پروتئین، 52 گرم چربی، 131 میلی‌گرم کلسیم در 100 گرم وجود دارد که روی هم 641 کالری دارند. پسته دارای تمام انواع ویتامینها از جمله B1، B2، C و E است (جدول 1). به علت ارزش غذایی بالا و طعم مطلوب، کاشت درختان پسته در دیگر نقاط کشور نیز معمول شده است. با این وجود، ایران یکی از بزرگترین تولیدکننده‌ها و صادرکننده‌های صنعت پسته است و پسته‌های ایرانی به خاطر طعم و مطلوبیت آن، بهترین نوع در جهان به شمار می­آیند. مصرف پسته در کشورهای پیشرفته و غنی مطبوع است.

/ 0 نظر / 12 بازدید